Taivaan tulet

Talvisaikaan ovat kuvauskohteet kortilla – ei kuitenkaan muistikortilla. Usein on harmaata, ankeaa ja harvoin komeaa sinivalkoista pakkaspäivää. Lintujakin sisämaassa todella vähän ja lähiluonto lumen alla. Katse taivaalle. Nyt on ollut revontulien kulta-aikaa, kun niiden kierto kulkee 11 vuoden jaksossa ja vuonna 2013 ollaan tuon jakson huipulla. Etelä-Suomessa revontulia näkee kuitenkin harvemmin ja niitäkin näkyjä ympäröivistä taajamista lähtevä valosaaste himmentää. Mutta jos Nurmijärven observatorion palkit ovat punaisella ja Spaceweather-nettisivujen revontulikehä kovin etelässä, niin silloin kannattaa olla hereillä. Mikäli on kirkas yö.

Pohjoisessa revontilua leiskuu aktiivisena jaksona harva se yö. Jokasyksyisen Lapinreissun aikana sattuivatkin kohtalaiset reposet kohdalle. Majoituin poikkeuksellisesti Saariselälle ja siitä oli kyllä ajeltava vähän syrjään, ettei turistirysän valotulitus enää häirinnyt. Hienoa olisi ollut päästä vielä avoveden ääreen, johon taivaantulet olisivat heijastuneet. Mutta komea näytelmä oli tuokin ja mikä parasta, ei paleltanut.

Talvella sitten seurattiin tilannetta Mikkelin seudulla ja muutamaan hälytykseen lähdettiin kuin vapaapalokunta. Joskus revontulet jäivät kelmeiksi hahmoiksi ja joskus taas nosti pilviä tai paras hetki oli jo mennyt liian valoisaan aikaan. Kerran kuitenkin osui hieno show kohdalle Lietvedellä päivystäessä. Jopa korona nähtiin keskellä taivasta. Tarkentaminen pimeässä on haastavaa ja autofocus avuton. Osalla kavereista on erilaisia esitarkennuksia teipillä lukittuna. Jos tarkennus on ihan äärettömässä, on esimerkiksi metsänraja silloin jo epäterävä. Nykyisilla digikameroilla pääsee parempiin herkkyyksiin kuin ennen filmillä, mutta olisiko tuo filmin sävymaailma kuitenkin revontulien kuvaamiseen sopivampi. Vai liekö nostalgiaa. No, jalat palelivat jäällä seisoessa kuten ennen vanhaan.

Jokatapauksessa taivaalla on nähtävissä tavoittelemisen arvoinen näytelmä sillä aikaa kun suurin osa suomalaisista katsoo televisiosta valmiiksi naurettua amerikkalaista viihdesarjaa tai vastaavaa. Katsotaan mitä syksyllä on tulossa…