Koskikalastaja

Pahus! Jo neljäs koski tänään, eikä vilaustakaan! No joo, pari koskikaraa sukelteli evästä, mutta ne eivät nyt kiinnosta. Kohteena kun on nyt maineikas kalastusmestari, saukko. Jos niitä kerran elelee Suomessa noin 3 000 ja suuri osa vielä Järvi-Suomessa, niin täytyyhän sen joskus sattua hollille. On tuo veijari muutaman kerran näyttäytynyt, mutta kovin kaukana tai sitten harmaana siluettina avoimen veden nostaman huuran takana. Kesyjä saukkoja on ollut tarjolla, kuten takavuonna Kajaanin keskustassa missä sitä sai ruokkia kädestä ja samalla kuvata. En käynyt näytöksissä, sillä eihän sellainen tivolimeininki täytä aitojen luontoelämyksien vaatimuksia.

Mutta jospa nyt tärppäisi, mietin hiipiessäni kohti pieneksi vetäytynyttä avointa sulaa. Jassoo. Eikä mitään liikettä rannalla tai joessa, mutta eikös tuossa ole saukon jälkiä? Ja jotain tuolla on peuhattu, kun jään päällä on punaisia pirskeitä. Tässähän on nautittu kala-ateria aivan vast’ikään, mutta missä on itse ruokailija? Tunnin kytättyäni hyytävässä pakkasessa luovutin. Äskenhän se sai syödäkseen ja köllöttää tietysti kolossaan ruokaperäisillä. Turha sitä on odotella heti takaisin.

Seuraavana viikonloppuna ajelin uudelleen katsomaan joko oltaisiin paikalla. Ei jälkeäkään – eikä muillakaan lähikoskilla. No, reilun 35 vuoden harrastuksen jälkeen olen oppinut, että luontokuvauksessa on vähintään 80 prosenttiä yritystä ja loput parikymmentä jakautuvat sitten taidon ja tuurin kesken. Onni suosii sitkeää, joten ensi viikonloppuna taas matkaan.

Samat askelmerkit kuin ennen. Hiippailua ja pälyilyä kaukopartiotyyliin raskaan kaluston kanssa. Nyt vedenpinnassa näkyi liikettä ja pudottauduin vaistomaisesti polvilleni hankeen. Yritin olla mahdollisimman huomaamaton, mikä on tällä hahmolla kyllä melko haastava koreografia. Pian odotukseni palkittiin, kun sulan reunasta luikahti virtaviivainen ja mustankiiltävä sukkula rantajäälle. Siinä se viimein oli, kalastusmestari.

Saukko luikki eri puolilla sulaa kurkkien milloin mistäkin lumikolosta tai jäänraosta. Yritin pitää sitä tähtäimessä ja aina sopivalla hetkellä päästin armotta sarjan perään. Kovinkaan kauaa se ei pienen sulapaikan kalakantaa kartoittanut ja jäi nyt ilman saalista. Onneksi minulla oli parempi tuuri. Kävin samalla sulalla vielä jonkun kerran, mutta ilman tulosta. Liekö saukko vaihtanut toisen kalastuskunnan puolelle tai sitten sinne viimeiseen.