Jääkausi

Luontokuvaajan syksyyn ja alkutalveen sisältyy monia antoisia hetkiä, kuten ensimmäiset aamusumut, huurteet, ruska ja ensilumi, varsinkin jos se sataa metsälampien vielä ollessa sulana. Pienten vesistöjen peittyessä jääkansiin ja lumen piilottaessa alleen valtaosan kuvauskohteista, voi luvassa olla vielä jääkausi.

Kuvaajan odottama jääkausi on ajanjakso, jolloin viimeiset isot järvenselät ovat yhä avoimena. Pakkastalvinakin ne pysyvät auki usein vielä uuden vuoden puolelle. Jääkausi syntyy kun erityisen voimakas tuuli nostaa rannoille vettä. Ilmiö ei ole jokavuotinen, koska sen syntyminen vaatii samanaikaisesti napakan pakkasen, jotta roiskuva vesi tarttuisi rannan kuvauksellisiin elementteihin. Myös veden pinnan korkeus on ratkaisevassa asemassa. Vedenpinnan ollessa alhaalla ovat pensaat ja muut kasvit kauempana vesiroiskeista.

Usein pakkasella tuuli ujeltaa pohjoisesta ja sen puoleiset rannat ovat parhaita saalispaikkoja. Jotkut luontokuvaajat ajelevat veneellä vielä avoimilla vesillä ja pääsevät silloin sellaisille mestoille, joita ei jalkamies tavoita. Se tosin vaatii että veneet ja miehet ovat vielä rautaa… Itse suuntaan yleensä Saimaan rannoille, joista keskelle isoja järvenselkiä työntyvä Taipalsaaren Kyläniemi on yksi varmimpia.

Lisäksi tarvitaan tänä talvena harvinaista ja valokuvauksessa välttämätöntä valoa. Upeat jäämuodostelmat paistattelevat talvipäivän matalassa auringonkiilassa kuin juhlapuvuissa verrattuna harmaan pilvenhutun tarjoamaan arkiasuun. Vielä on toivottava ettei jään kosteaan pintaan ennätä sataa lunta, mikä tarttuessaan peittää läpinäkyvyyden ja jään sisällä piileksivät yksityiskohdat.

Itse kuvaaminen on omanlaisensa extremelaji. Rantakivet ja kalliot ovat todella liukkaita ja niiden päällä liikkuessa on oltava tarkkana. Yleensä kuvauskohteet ovat lisäksi hyvin matalalla, eikä siinä auta muu kuin laskeutua kivikkoon mahalleen. Saaliina on vähintään mustelmia. Oma telmeensä on hyisestä kivikosta nousemisessa, kun on puolikin tuntia ryöminyt kuvauskohteita tutkiessa. Kameran kulmaetsin sentään pelastaa niskakivuilta.

Loppusyksyn myrskytuulien aikana ennätettiin jo päästä vähän jääkauden makuun ja vieläkin eletään toivossa, josko tuulisi ja pakastaisi ennen kuin järvet jäätyvät. Vedenkorkeudetkin ovat sopivasti nousussa, mutta sattuvatko kaikki muut liikkuvat
osat kohdalleen?