Metsän kuningas?

Onkohan tuo karhu pakko joka luontokuvaajan kuvata? Kuviahan on jo joka toisella ja karhusta on suurin karisma kadonnut. Vai onko se vielä metsän kuningas? No, once in lifetime, päätimme Syväsen Heikin kanssa ja varasimme näytäntöajat Suomussalmen karhukojuista. Voisihan sen käydä kuvaamassa Ranuan eläinpuistossa, mutta onhan nuo suomussalmelaiset kuitenkin villieläimiä.

Paikallinen luontoyrittäjä kuljetti meidän ensimmäisenä yönä metsässä olevalle kojulle jo hyvissä ajoin illansuussa. Autolta muutaman sadan metrin kuljettuamme olivat ensimmäiset kojut jo näkyvissä. Niihin jäi espanjalaisia ja ruotsalaisia kuvaajia. Mutta, mutta. Eikös siinä kojun edessä jo karhu odottanut! Reilun sadan metrin päässä meistä. Opas sanoi, että jos otso tulee lähemmäksi, niin pitäkää meteliä… Ulkomaalaiset kojuun vietyään opas palasi ja lähdimme kohti meidän yksiötä. Hieman siinä kurkkua alkoi kuivata, kun molemmin puolin polkua oli jo karhuja odottelemassa herkkuhetkeä. Lähimpään matkaa muutamia kymmeniä metrejä. Pakko oli kysyä, että ovatko nuo kerjäläiset villieläimiä, metsän kuninkaita? Ovat kuulemma nyt kiiman jäljiltä nälkäisiä ja siksi rohkeita, sanottiin. Syksyllä kun alkaa metsästysaika, niin käytös on ihan toinen.

Asettauduimme koppiin ja viritimme varusteet. Hetikohta hyökkäsivät ensimmäiset karhut eväiden kimppuun. Olivatko jotain koiranruokaa tai muita nakaleita, jotka näkyivät kyllä osassa kuvia häiritsevästi. Kaiken kaikkiaan yön aikana estradilla esiintyi 11 eri karhua ja erikoisnäytäntönä emo neljän pennun kanssa. Olihan se kuitenkin erikoinen tunne, kun vanerikopin seinän takana reilun metrin päässä puhisi pienen traktorin kokoinen otso. Tuli mieleen, että jos tuota alkaa tympäistä, niin tälläinen koppi lähtee yhdellä tassun huitaisulla ympäriltämme.

Seuraavana yönä olimme lammen rantaan pystytetyllä kopilla, jossa saikin odotella karhuja useamman tunnin. Pennut eivät sinne saakka tulleet, mutta mukavasti siinä isompien karhujen hahmot heijaistuivat tyynestä lammen pinnasta – mitä nyt Serti-murot vähän pistivät silmään. Mutta metsän kuningas on nyt muistikortilla ja ehkä tämä yksi kerta tätä tivolia riittää. Toivottavasti kenellekään ei satu mitään vahinkoa, koska kuitenkin on kyseessä arvaamattomat villieläimet.