Ilopilleri

Mikä onkaan iloisempi näky, kun harmaan talven jälkeisessä, melko värittömässä maisemassa lepatteleva raikkaan keltainen sitruunaperhonen. Sen edestakainen poukkoileva lento kertoo kesän olevan tulossa ja nostaa kummasti mielialaa.

Luontoelämysten ei tarvitse aina olla harvinaisten lajien tai erikoisten tapahtumien saalistamista. Juuri arkipäiväiset luontoilmiöt ovat elämän suola. Sinun ei tarvitse lähteä kauas kotoa tai opetella tuntemaan outoja lajeja. Jo kotipihalta löytyy monia upeita elämyksiä. Jos osaisimme katsoa jokapäiväisiä asioita lasten uteliain silmin, niin saisimme monta uutta ilon aihetta.

Samaan ”tavallisten”, mutta vaikuttavien elämysten kategoriaan kuuluvat keväisin ensimmäinen ponteva peipon laulu tai sinisellä taivaalla liitävän valkoisen lokin kirkaisu. Muuttolinnut ovat hienoja kevään airuita, mutta koska lintuja näkee myös talvella, niin onhan ensimmäisen horroksesta heränneen perhosen näkeminen herkempi hetki ja vahvempi viesti tulevasta kesästä. Toki karvapeitteisiä yöperhosia on jo ollut liikkeellä viikkoja, mutta niihin harva kiinnittää huomiota.

Kevään edetessä kesään meitä hemmotellaan lukuisilla perhos- ja lintuhavainnoilla ja pian emme enää kiinnitä erityistä huomiota jokaiseen sitruunaperhoseen sen kummemmin kuin peippoon tai lokkiin. Tulee uusia lajeja ja elämyksiä, niitä harvinaisempiakin, ja pian turrumme noiden arkipäiväisten ystäviemme läsnäoloon.

Itse pääosan esittäjä, sitruunaperhonen, on siis talvehtinut aikuisena perhosena jossain
kolossa tai kellarissa ja etsii keväisillä lennoillaan puolisoa. Häiden jälkeen sitruunaperhosnaaras munii paatsaman lehdille ja heinäkuun loppupuolella meitä ilahduttavat uudet sukupolvet. Juuri kuoriutuneet sitruunaperhoset ovat talvehtineita lajitovereitaan kirkkaamman värisiä, mutta eivät saa kesäisellä värikkäällä niityllä lennellessään sellaista huomiota kuin keväiset yksilöt karussa maisemassaan. Sitruunaperhoskoiras on se vahvan keltaisena koreileva, vaaleamman naaraan ollessa värittömämpi sekä hieman vihertävä.

Hyvin yleinen sitruunaperhonen ei perhosharrastukseni aikoina herättänyt intohimoja. Se oli vain laji, mikä oli hankittava kokoelman täydentämiseksi. Nyt sekin tarjoaa valokuvaajalle haastetta saada edustava lentokuva. Vaikka kuvausvälineet ovat parantuneet, niin perhosen lento on edelleen yksi haastavimpia tallennettavia. Niin no, voihan sitä kuvata leskenlehtiä, mitkä eivät poukkoile tai karkaa.